Tupsulassa tapahtuu

Tupsula on pullollaan touhukkaita ja aktiivisia teekkareita. Tämä luonnollisesti johtaa siihen, että talon väki järjestelee yhteisvoimin sekalaisia bileitä ja tapahtumia.

Talossa spontaanisti (etenkin viikonlopun aikoihin) sikiävien käytävä- yms. bileitten lisäksi järjestetään myös virallisempia tapahtumia. Tässä lyhyttä esittelyä tärkeimmistä.

Tupsulan ulkoilmakonsertti

Tupsulan ulkoilmakonsertti on wapun aikoihin järjestettävä, vuosia vanha perinne. Tupsulan naapuruston (ja poliisien) rakastama keväinen konsertti pidetään parvekkeiden puolisella julkisivulla, jossa bändillä on näinollen stagekin valmiiksi rakennettu. Huippumuusikot ovat reenanneet joskus monta päivää instrumenttinsa käyttöä, välillä jopa yhdessä ja soitettavat kappaleetkin on sovittu ehkä etukäteen.

Yleisömäärä on alkuajoilta kasvanut, ilmeisesti yleisö osaa Tupsulaan paremmin kuin ennen. Keikan jälkeen on halukkaille tiedossa mm. Tupsulan väkeen tutustumista, grillausta, virvokkeiden juomista sekä luultavasti saunomista ja padassa lämmittelemistä.

Bändi Yleisö

Naamat

Naamat järjestetään Tupsulassa syksyisin. Bileitten tarkoitus on tutustuttaa Tupsulan ihmisiä toisiinsa, josta tapahtuman nimikin juontaa juurensa. Osittain.

Homman juoni on se, että jokainen rappujen kerros suunnittelee yhdessä pienen teatteriperformanssin, joka esitetään muulle Tupsulan väelle porukan omalla kerrostasanteella. Esityksen jälkeen esiintyjät tarjoavat muille pikkupurtavaa ja juotavaa.

Naamat 2002, B3-kerros. Leikkaus Naamat XXXX, A2-kerros. Kylpylä

Kun esitykset on pidetty ja tarjoilut syöty, siirrytään kellarin venevajaan, jossa asukkaista koostuva tuomaristo pienien kertausesitysten jälkeen julkistaa esitysten voittajan. Seuraa nestepitoisen dieetin sävyttämää vapaata seurustelua myöhään yöhön.

Itsenäisyyspäivän tapahtumat

Itsenäisyyspäivänä juhlitaan toki myös Tupsulassa. Päivän luonteen vuoksi myös juhlinta on virallishenkisempää.

Päivällä järjestetään itsenäisyyspäivän lounas, jossa tarjoillaan normaalia nakit ja muusi-tasoa hieman laadukkaampaa evästä.

Myöhemmin päivällä kasaantuu soihtukulkue yliopiston pihalle, josta matkataan sankarihautausmaalle laskemaan seppele vainajien muistoksi. Kulkue lopettaa keskustorille, jossa kaupunginjohtaja pitää puheen.

Annalan asukkaiden iloksi Tupsulan väki on myös perinteisesti taiteillut pihamaalleen kynttilöistä enemmän ja vähemmän hienoja installaatioita itsenäisyyttä juhlistamaan.

IP-lounas Kulkue Kynttilät

Perjantai 13. päivän bileet

Tupsula on järjestänyt silloin tällöin bileitä myös epäonnen päivänä. Perinne on alkanut jo Cupolan aikoihin, ja baarin nimen vaihtuminen KantriStariksi takaisin Cupolaksi ei ole menoa lopettanut.

Normaalin baari-illan lisäksi on järjestetty myös megalomaaninen show, tietenkin talon väen esiintymisen ja pätemisen halua hyväksikäyttäen.

Vuosijuhlat

Tupsulan vuosijuhlia vietetään keväisin. Tupsulan Klaani ja mahdollisesti vanhoja asukkaita kokoontuu yhteen, ykköset päällä, syödään hyvin ja juhlitaan Tupsulan vieläkin jatkuvaa toimintaa. Keväällä 2018 Tupsula juhlistaa 30-vuotista pystyssäoloaan.

Virallisemman juhlinnan jälkeen väki vaihtaa kamppeensa ennakkoon sovitun teeman mukaisiin naamiaisasuihin.

Bommarit ja Yöwäen bileet

Vuonna 1989 yksivuotias Tupsulan klaani tarttui toimeen ja laajensi Yöväenjuhlat nykyiseen loistoonsa.Yöväki kokoontui Aaltosen kenkätehtaaseen, jonka sisuksiin yhteishenkiset ja luomisvimmaiset Tupsulalaiset olivat loihtineet helvetillisen tunnelman. Bileissä esiintyi Moog Konttinen, jota hornateema kovasti inspiroi. Esiintymislavan taustaväritys muistutti liekkimerta ja sen loimotuksessa itsensä punaiseksi värjännyt Konttinen heilui kuin itse pääpiru.

Vuonna 1990 tupsulalaiset pistivät itsensä likoon entistäkin hullumpina. Tällä kertaa seinillä muljahtelivat mustien miesten silmänvalkuaiset palmunlehvien katveesta. Tehdashalli oli muuttunut neekerikyläksi. Kaupungin puistoalueelta kerätyistä ylijäämärisuista koottiin satoja metrejä risuaitaa, jotka pystytettiin kylää ympäröimään. Neekeriheimo asusti risumajoissa ja oli mieltynyt toteemipaaluihin, ihmiskeittopataan ja pahvisiin, tolppiin ripustettuihin suojakilpiin. Olipa tämä alkukantainen yhteisö sitonut mallinukkeneitokaisetkin nuotion keskelle tolppaan grillaustaan odottamaan. Illan pääesiintyjänä toimi Kikka.

Kuuden vuoden tauon jälkeen vuonna 1996 tuli taas Tupsulan vuoro yrittää. Pitkästä perinteestä poiketen nämä juhlat järjestettiin Syssyn Sulkishallilla. Koska Frööbelin Palikat eivät luvanneet tulla hyppyyttämään juopunutta teekkarilaumaa, tilasimme esiintyjiksi Kari Peitsamon, Tuomari Nurmion, Dave Lindholmin ja Maukka perusjätkän.

Tupsula päätti hiljaiselon jälkeen tempaista ja järjestää bommarit 1999 syksyllä. Koko klaani saatiinkin liikkeelle, ja muutama entinenkin klaanilainen liittyi joukkoon. Bommareiden teemaksi valittiin kauhu ja päätettiin myös ettei järjestämisestä tavoitella niinkään taloudellista voittoa, vaan pyritään kunnon bileisiin. Paikalle saatiinkin bändeiksi Neljä Ruusua ja Klamydia, jotka olivat tuolloin Suomen virallisen listan ensimmäisellä ja neljännellä sijalla.

Wappuna 2004 Tupsula sai kunnian järjestää Bommarit. Teema oli neuvostohenkisesti Wappukommarit — koristelussa painotettiin punaista väriä, tähtiä sekä sirppejä ja vasaroita. Esiintyjinä olivat Funktion, Teräsbetoni ja CMX. Näistä Teräsbetoni oli vielä uransa alkuvaiheilla ja tuli valituksi nettilevityksessä olleiden neljän kappaleen perusteella — palkkio oli 500 euroa ja kaljakori. Kaikkien suureksi pettymykseksi ulkona syntyi valtaisa järjestyshäiriö jonka vuoksi juhlat jouduttiin keskeyttämään poliisin apuvoimin. Bommareita ei ole näiden jälkeen järjestetty.

Wappuna 2015 järjestettiin yöwäen bileet Tullikamarin Pakkahuoneella. Pääesiintyjinä bileissä kansaa viihdyttivät Stig ja Spinnin oma poika Nocomply. Illan teemaksi valikoitui Steampunk, jota tuotiin esille rakentamalla oma ilmalaiva pakkahuoneen kattoon ripustettavaksi.