Tupsulan asukasvalinta

Tupsulan alkuperäinen tarkoitus sitä perustettaessa oli paitsi tarjota asuntoja teekkareille, myöskin tarjota asukkailleen asuinympäristö, jossa voi (järjen rajoissa :) vapaasti toteuttaa itseään ja jota voi kutsua kodiksi.

Valintaperusteet

Virallisia kriteerejä uudelle asukkaalle on oikeastaan vain kaksi:

  1. Hakija on tamperelainen teekkari tai fuksi (1. vuosikurssin opiskelija). Käytännössä siis TTYY:n jäsen.
  2. Klaani hyväksyy hakijan

Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksioikoinen :)

Asukkaiden yhteensopivuuden takaamiseksi Tupsulassa on alusta lähtien noudatettu pitkälle vietyä asukasdemokratiaa, jossa yhteisistä asioista kuten hankinnat ja tärkeimpänä asukasvalinta päättää koko asujaimisto.

Tämä on johtanut siihen että Tupsulaan on valikoitunut teekkaritoiminnassa aktiivista ja sosiaalista porukkaa. Tupsulaan päästäkseen ei kuitenkaan tarvitse olla vanha kiltakähmy tai muu järjestöjyrä, kiinnostus teekkarikulttuuriin ja yhdessä tekemiseen riittää. Usein vain tuppaa käymään niin, että jos ei ole aikaisemmin ollut aktiivinen toimija teekkaripiireissä, niin viimeistään Tupsulassa asuessaan aktivoituu, kun kaikki ympärillä hääräävät milloin mitäkin. Toki täältä löytyy myös niitä, joiden toiminta tapahtuu yksinomaan klaanin sisällä. Ainoa varma asia on, että kämpillä erakkona nyhjöttäjiä ei ole, siitä pitävät iloiset naapurit huolen :)

Tupsula on oikea asuinpaikka ulospäinsuuntautuneelle henkilölle, joka ei hätkähdä jos naapuri kävelee ovesta sisään kahville tai polta hihojaan, jos käytävästä kuuluu juhlimisen ääniä toisinaan öisin. Aikojen saatossa on tullut tavaksi pitää kämpän ulko-ovi auki kotona ollessa. Omaa rauhaa kaivatessa oven voi laittaa kiinni ja naapurit tietävät olla tulematta kahville. Ja näitä sääntöjä myös kunnioitetaan. Huhut Tupsulan hidastavasta vaikutuksesta opintoihin ovat pääosin tuulesta temmattuja. Tupsulasta on moni valmistunut, jopa ihan normaaliajassa, ja jos se on tapahtunut keskiarvoa hitaammin syynä on todennäköisemmin ollut häärääminen kaikenlaisen muun toiminnan kuin opintojen parissa, ei Tupsulassa asuminen itsessään.

Valintaprosessi

Jos sitten päätyy hakemaan Tupsulaan, on aika täyttää hakemus. Virallisten kriteerien lisäksi suuri sananvalta prosessissa on tulevalla kämppiksellä, joka valkkaa mieleisimmän vaihtoehdon hakemuksen jättäneistä. Usein käy niin, että kun solusta jää huone tyhjäksi, soluun jäävät suostuttelevat jonkun kaverinsa jättämään hakemuksen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Tupsulaan pääsisi vain suhteilla. Moni fuksikin on saanut ensimmäisen tai toisen opiskelija-asuntonsa Tupsulasta sen kummemmin tuntematta asukkaita. Hakemus kannattaa siis täyttää, jos kiinnostusta löytyy. Melko usein sitä muuttohalukasta kaveria ei löydy, jolloin otetaan yhteyttä hakemuksen lähettäneisiin.

Valintaa helpottamaan on tehty hakulomake, jossa hakijalta kysellään erinäköisiä olennaisia tietoja, ja annetaan toki ihmisen itsekin vapaasti kertoa itsestään. Hakemuksen täyttämiseen kannattaa paneutua, sen perusteella antaa ensivaikutelman itsestään mahdollisille tuleville naapureille.

Hae asukkaaksi!

Kun ihminen on todettu potentiaaliseksi asukkaaksi, hänet kutsutaan esittäytymään klaanin kokoukseen. Toivomus on, että esittäytyminen olisi sopivan spektaakkelimainen ja persoonallinen. Kyse ei siis mielellään ole piinaavasta ja tylsästä haastattelusta. Kaikenlaista leipomuksista teatteri- ja lauluesityksiin on vuosien varrella nähty.

Kun hakija on hyväksi havaittu, hän voi tehdä vuokrasopimuksen ja muuttaa, jonka jälkeen hän on muutaman kuukauden ns. koeajalla. Vaikka puhutaan koeajasta, se ei tarkoita mitään hirvittävää kyttäämistä ja arvostelua, vaan enemmänkin uuden asukkaan totuttamista talon tapoihin ja käytäntöihin. Koeajan päätteksi (yleensä silloin kun on sopivan paljon tarpeeksi kauan asuneita uudisasukkaita, yleensä 1-2 kertaa vuodessa) järjestetään spektaakkelimainen kaste, jossa asukkaasta tulee virallisesti klaanin jäsen.

Kun on kerran tullut Tupsulaan hyväksytyksi, on asukkaalla lupa asua talossa niin kauan kuin viihtyy tai kunnes valmistuu kunhan normaalit vuokralaisen velvoitteet kuten vuokranmaksu tulevat hoidettua.