Tupsulan historiaa

Koskapa Tupsula on valtakunnallisestikin jokseenkin ainutlaatuinen ilmiö, lienee syytä hieman valottaa sen syntyvaiheita ja myöhempää toimintaa, joiden ansiosta Tupsula on nykyäänkin elinvoimainen ja vireä yhteisö.

Syntyhistoria

Teekkarieloa on Tampereella jatkunut jo historialliselta kuusikymmenluvulta lähtien. Koska opiskelijaelo ei ole pelkkää luennoilla istumista, pitää teekkarinkin asua jossakin. Vakituinen osoitehan on jo lakisääteistä, joten ilmoille putkahti ajatus omasta talosta. Ideana oli tarjota teekkareille mahdollisuus toisenlaiseen vaihtoehtoon: taloon, jossa olisit kuin kotonasi, etkä kuten kämpillä.

Mahdollisten asukkaiden tulisi jo etukäteen osoittaa yhteistyökykynsä osallistumalla aktiivisesti teekkarikulttuurin ylläpitämiseen. Jotta tämä tavoite saavutettaisiin, oli turhasta byrokratiasta asukkaiden valinnassa päästävä eroon. Luonnollinen ratkaisu oli, että asukkaat valitsevat itse kanssaeläjänsä kaikkine hyvine ja huonoine puolineen. Tavoitteena oli luoda elinvoipainen pesä Teekkarihengelle, josta löytyisi potkua myös yhteisiin tempauksiin.

Asuntohakemuksen liite Tupsulaan hyväksytylle lähetetty kirje
Yksi alkuperäisistä hakemuksista sekä hyväksytyille lähetetty kirje

Perusteet tavoitteen saavuttamiselle luotiin vuonna 1976, jolloin perustettiin Tampereen Teekkarisäätiö edistämään tamperelaisten teekkareiden asuinoloja. Tällöin oli jo selvillä Tampereen Tasan lahjoittama tulevan Tupsulan tontti, ei muuta. Tulevan Tupsulan omistuskoukerot ratkaistiin lopulta perustamalla Kaukajärven opiskelijatalo Oy, jonka omistavat TOAS ja Tampereen Teekkarisäätiö. Koko 80-luvun alkupuoli kului pohdiskellessa, kuinka hoitaa talon rakentamisen rahoitus. Monenlaisia tempauksiakin oli suunnitteilla. Lopulta päästiin tuumasta toimeen ja Tupsula alkoi nousta uljaaseen olemukseensa ja vieläpä oikealle paikalle.

Rakentamisprojekti päätettiin hoitaa teekkarimalliin eli mahdollisimman paljon työtä kustannusten minimoimiseksi tehtiin itse. Ylioppilaskunnassa puuhaan tarttui jo monessa mukana ollut Sampo Korppoo, joka kerjäsi koskaan väsymättä mitä mielikuvituksellisempia rakennustarpeita. Kaikelle löytyi ilmeisesti kuitenkin käyttöä. Monet ovat olleet ne hämmentyneet ilmeet, jotka Sampon kirjeet ovat nostaneet päälliköiden kasvoille teekkareiden tarjotessaan palveluksiaan esim. lukkojen sadan vuoden kestotestiin ja vieläpä ilmaiseksi.

Kaiken kaikkiaan joka Tupsulan asukki on suuressa kiitollisuudenvelassa ylioppilakunnan aktiiveille ja etenkin Sampolle heidän uurastuksestaan tuona työläänä aikana. Jo suunnitteluvaihessa otettiin huomioon asukkaiden perimmäiset tarpeet. Saunatilaa rakennettiin riittävästi ja sen yhteyteen Gammari ja Venevaja juhlamaneesiksi. Nykyisin asukeille korvaamaton talon sisäinen tietokoneverkko (koaksiaaliverkko) rakennettiin samalla valmiiksi kun muutkin johdot vedettiin läpi seinien. Tupsula oli siis edellä aikaansa, elettiinhän tuolloin vasta vuotta 1988. Nykyään taloon on vedetty modernit cat-5 kaapelit korvaamaan aikansa eläneitä koaksiaalikaapeleita.

Gammari Venevaja Venevaja Kuvissa Venevaja ja Gammari vuodelta peruna.

Intternetti Intternetti vuonna peruna.

Tupsulan peruskivi päästiin muuraamaan 8.9.1987. Päärapparina heilui apulaiskaupunginjohtaja DI Lars Zilliacus. Peruskiven paikka on yllättäen asuntolan kellaritiloissa talon koilliskulmassa. Kiveen on tungettu mm. Alkon hinnasto, V.I.Leninin rintakuvapatsas ja aivan aidosti soiva kellopeli. Kellopeli soittaa vanhaa saksalaista kansanmelodiaa, myös paremmin internationaalina tunnettua, joka yö puolilta öin aina sadan vuoden ajan.

Rakennustyöt etenivät ripeästi kohti lopullista harjaantumistaan. Sillä niin oli kirjoitettu, että Tupsulan tulee valmistua 1.4.1988 mennessä ensimmäisten asukkaiden muutettavaksi. Asuntoja tuli tuolloin olla 21 kappaletta 42 tupsupäälle.

Tupsulaprojektin toteutus ja loppuunsaatto on suurimpia teekkaritekoja Tampereen lähimaastossa. Me menneet, nykyiset ja tulevat tupsulalaiset olemme kiitollisia kaikille projektiin osallistuneille. Tällaiset uroteot velvoittavat meidät kuumentamaan kiukaan entistäkin kuumemmaksi ja alati kehittämään Tupsulaa toimivammaksi ja eläväisemmäksi kodiksi meille kaikille.

Tupsula elää ja voi hyvin

Rakennusprojekti oli kuitenkin vasta alkua Tupsulan tarinalle. Vuosien varrella Tupsula ja sen asujaimet ovat moneen kertaan osoittaneet, että systeemi, jossa asukkaat itse valitsevat joukkoonsa tulevat uudet tulokkaat toimii ja tuottaa asuinyhteisön, jossa yhteishenki ja kanssakäyminen ovat aivan toisella tasolla kuin tavallisessa vuokrakasarmissa.

Vuosien varrella Klaani on puuhaillut monenmoista taloon tehdyistä pikkurempoista ja seinämaalauksista grillin ja Padan(TM) rakentamiseen sekä opiskelijabileiden järjestämiseen. Olipa harrastus mikä hyvänsä, naapurista löytyy yleensä joku, jonka kanssa harrastaa ja hulluimmillekin ideoille löytyy toteuttajansa.

Vuonna 2008 Tupsula juhli 20-vuotista taivaltaan, eikä näytä lainkaan epätodennäköiseltä, että kolmekymppisiä juhlitaan aikanaan talossa, jossa edelleen asuu ja puuhastelee yhdessä 42 tamperelaista teekkaria.

Lehtileikkeitä ja muita dokumentteja

Hervannan Sanomat, Yleisönosasto Hervannan Sanomat, vappujuttu Ilta-Sanomat, koko sivu Aamulehti Moro, Tunnekko kaupunkis-visailu Aamulehti Moro, Tunnekko kaupunkis-visailu T-lehti 6/2004, sivun juttu

Lisää juttuja kuvia Tupsulan toiminnasta löytyy toimintasivulta.